Steigerinspectie op een industriële locatie:

Steigerinspectie op een industriële locatie:

STOP / TAR / ONDERHOUD / TRA / RIE / Toolbox

Of het nu om een Turn Around, Stop of regulier onderhoud gaat, maakt binnen de steigerobuw geen onderscheidt in wanneer inspecties gedaan moeten worden.

 

Een Werkplan met een Taak Risico analyse, Risico Inventarisatie en Evaluatie met aansluitend een Tolboxmeting (werkoverleg) zijn diverse instrumenten om met betrekking tot een goede en veilige uitvoering vooraf goede afspraken te maken en vast te leggen.  

Steigerinspecties op een industriële locatie, wanneer? en hoe vaak eigenlijk?

Steigerinspecties op een industriele locatie, wanneer? en hoe vaak eigenlijk?

Conform RS (Richtlijn Steigers) hebben we binnen de industrie (mist er niets aan de steigerconstructie veranderd) een periode van maximaal 3 maanden afgesproken, uiteraard zijn er meerdere momenten van inspectie:

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van periodieke inspecties ligt bij de opdrachtgever/gebruiker.

1) in ieder geval voor oplevering / overdracht

2) na modificatie  / veranderingen

3) na bijzondere weersonstandigheden (bv storm, sneeuw e.d.)

4) na bijzondere gebeurtenissen (bv brand, aanrijding of aardbeving)

Wanneer moet je eigenlijk een inspectie uit laten voeren?

Zowel binnen de Bouw als Industrie hebben we hier afspraken over gemaakt, deze afspraken zijn omschreven in de Richtlijn Steigers (R.S.)

Inspectiemomenten:

1) In ieder geval voor de overdracht (oplevering) van de steiger, hierbij zijn vaak 3 partijen betrokken, a) de steigerbouwer, b) de opdrachtgever en c) de eindgebruiker. (dit kunnen en mogen ook deelopleveringen zijn)

2) Vervolgens dienen de steigers op een bouwplaats elke 2 weken geinspecteerd te worden door een gecertificeerde Steiger Inspecteur (S.I.) (voor de industrie geldt een termijn van 3 maanden voor enen nieuwe inspectie, voorwaarde is dan wel, dat er tijdens die periode dan niets aan de steigerconstructie veranderd wordt)

3) Eventuele eerdere inspectiemomenten kunnen noodzakelijk zijn, nadat een steiger ongeauthoriseerd is aangepast.

4) Of na extreme weerssomstandigehen, b.v. na een storm boven windkracht 8 en onderspoeling of wateronttrekking .

4) Of na andere gebeurtenissen, door b.v. aanrijding door een vrachtwagen of kraan of door brand, explosie en aarbevingen.

On- geautoriseerde veranderingen?

(Deel) oplevering, overdracht van de steigerconstructie en periodieke inspecties

Wie zijn daarbij betrokken?

Dit zijn de steigerbouwer, de opdrachtgever en de eindgebruiker

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van periodieke inspecties ligt bij de opdrachtgever/gebruiker.

Wie mag er een steiger opleveren / overdragen?

Een DNV gecertificeerde steigermonteur I (afhankelijk van de moeilijkheidscategorie, in combinatie met een constructeur) een DNV gecertificeerde steigerinspecteur, of een DNV gecertificeerde voorman.

Opleverprocedure met Scafftac:

Steigerkaart/scafftag

Na controle en goedkeuring wordt de steiger overgedragen aan de afnemer van de steiger, de opdrachtgever dan wel de gebruiker. Dat kan gebeuren door middel van een steigerkaartprocedure, in de industrie scafftagprocedure genoemd. Het systeem bestaat uit een scafftaghouder waarin een scafftag wordt geschoven of bevestigd. Beide moeten weerbestendig zijn.

Zo lang de steiger in opbouw is moet dit duidelijk op de scafftaghouder te zien zijn. Bijvoorbeeld met de tekst “Niet betreden, steigerwerkzaamheden in uitvoering”. De scafftag (steigerkaart) ontbreekt dan. De scafftaghouder moet goed zichtbaar zijn, bevestigd aan de ladder of op een plek onmiddellijk naast de ladderopgang. Breng in geval van meerdere ladderopgangen overal een scafftag aan. 

On- geautoriseerd veranderen van de steigerconstructie in NIET toegestaan

Het aanpassen, veranderen van een steiger mag alleen gebeuren door een DNV gecertificeerde steigerbouwer, of een steigerbouwer ook echt beschikt over de benodigde (en geldige) certificaten kan een opdrachtgever op b.v. www.certcheck.nl 

* alle certificaten zijn 5 jaar geldig en moeten na 5 jaar opnieuw behaald worden.

* VCA is 10 jaar geldig.